Op de dag als vandaag gaan we slapen met in onze gedachten het Corona virus wat zo ons leven beheerst. Als we er s ’nachts even los van zijn en dromen van de lente die in aantocht is worden we wakker en dan is het er weer. Het lijkt net oorlog waar ook vele slachtoffers vallen alleen nu is de vijand on tastbaar. We krijgen er geen vat op en houden afstand van alles waar we altijd op geënt zijn zoals familie, vrienden en ons sociale netwerk.

Afgelopen weken ben ik als  Life Coach online gegaan.

Ik wil mij zichtbaar maken want er zijn mensen die het moeilijk hebben. Niet meer weten hoe verder te moeten door verlies van een dierbare. Plotseling geen werk meer hebben en dus geen inkomen met een onzekere toekomst. Mensen die beseffen niet meer samen verder te kunnen in hun relatie. Maar ook mensen die nog maar net op eigen benen staan na een behandeling in bijvoorbeeld een verslavingskliniek en dringend gecoacht willen worden om niet terug te vallen. Om elkaar te bereiken hebben we elkaar nodig zowel de client als de coach. Maar hoe vind ik jou als jij jezelf niet zichtbaar maakt en durft op te staan om hulp te vragen en op die button to call te drukken. Ik kan mij voorstellen dat je denkt “ Ja maar ik weet helemaal niet wie deze coach is en of ze mij wel kan helpen.” En weet je, daar zit de aarzeling.  Maar hoe kom je daar achter?  En hoe gaat het in zijn werk?

Het voorbeeld van coachen kun je vergelijken met het schillen van een ui. Probeer maar eens te visualiseren. Je pakt de ui in je ene hand en de schiller in de andere. Nog voordat je begonnen bent beginnen je ogen al te tranen en is er weerstand die teweeg wordt gebracht door de ui. Ergens heb je eens gelezen dat een slok water in je mond tijdens het schillen helpt. Oké dat probleem is al opgelost. Vervolgens pel je eerst de buitenste schil er af en daarmee komt de ui in beeld. Die verkleurde oude schil gooi je weg want daar heb je niets meer aan. Voorzichtig begin je van de buitenkant naar binnen te schillen en bewaar je de buitenste laag als decoratie van je gerecht.. De ui is glad en niet gewillig , dreigt een paar keer uit je handen te rollen terwijl je hem opvangt. Je houdt hem nu goed vast terwijl de geur van de ui kriebelt in je neus. Je moet er bijna van niezen maar je kunt weer verder. Voorzichtig pel je laagje voor laagje verder en de ui wordt gewilliger. Nu naar de volgende laag en terwijl je deze zorgvuldig af pelt valt de binnen schil er vanzelf af , als een bloem die zich opent.  Dan komt pit glanzend te voor schijn, zijn alle lagen die hem in zijn uniekheid verborgen hielden weg gevallen.

In mijn opleiding was dit een voorbeeld van hoe je iemand kan coachen. Mensen hebben vaak een hele dikke schil om zich heen wat een veilig gevoel geeft. Niemand kan immers zien waar je kwetsbaarheid zit. Let maar eens op als iemand aan je vraagt : “hoe het met je ?” wat je automatisch dan zegt. En jij niet alleen maar ik ook en de meeste mensen om ons heen zullen zeggen; “ja goed hoor.” Als dat zo is; “Houden zo! ” Maar als het niet zo is, wie hou je dan eigenlijk voor de gek?

Hé lieve mensen we zijn op ons zelf terug geworpen en in deze spannende tijd is alle afleiding van ons sociale leven op een laag pitje gekomen. Het kan rust met zich mee brengen om thuis nu eindelijk eens de dingen te gaan doen die zolang zijn blijven liggen. Maar als er binnenin jou geen rust is maar iets wat steeds meer naar boven komt en je er niet meer van kan weg lopen, dan kom je je zelf tegen. Je krijgt er last van of het gaat zelfs je leven beheersen. Je partner of vrienden begrijpen je niet meer en je draait voordat je het weet met een negatieve gevoel in een vicieuze cirkel met je zelf.  Ontkennen heeft geen zin want er valt niets meer te ontkennen. Herken je dit? Hoe belangrijk vind je je zelf om hier iets aan te doen?  Zodat je weer in balans kan komen.

We zijn er met z’n allen zo goed in om in onze comfortzone te blijven zitten. Een voorbeeld hiervan zijn verslaafde mensen. De fase van ontkenning is al gepasseerd de fase van erkenning ook en toch in het gevolg blijven zitten en je zelf onderdompelen om maar niet te hoeven voelen hoe het met je gesteld is. Het kost moed en wilskracht  om de beslissing te nemen hieruit  te komen en te blijven.

Herstellen van je verslaving kost tijd en dat is een éénzame weg. Alle bijeenkomsten en gesprekken om niet terug te vallen waar je nu niet naar toe kunt gaan. Je kunt afvragen of je echt verlost bent van je verslaving? Een ziekte waar je nooit van geneest maar wel waar je in eigen kracht kan gaan staan om het de rug toe te keren en er mee leren omgaan.  Nu is het de tijd om verbinding te zoeken en je zichtbaar te maken want je hoeft het niet alleen te doen. Wil je een vrijblijvend gesprek stuur een mail naar carine@completely-you.nl

 

Coachen wordt vergoed door de zorgverzekering als het gaat om herstel na verslaving. Samen gaan we op weg en zul je zien dat je de juiste keus hebt gemaakt om je aan te melden. Tot dat jij zo ver bent de regie over je eigen leven op te pakken en je focus hebt gevonden om de toekomst als blij en compleet mens tegemoet te treden. Je verdiend het na al je inspanning die je al geleverd hebt.

Tony Robbins “The Past Does Not Equal the Future Unless You Live There.” You arenot your behavior. You are not your past.